• Stwórz domową spiżarnię

    Pomyśl, jakie wygodne stałoby się codziennie przyrządzanie posiłków, gdyby wszystko znajdowało się w zasięgu ręki… tak właśnie funkcjonowały nasze babcie oraz mamy, które w pełni korzystały z domowych spiżarni. Dziś również możesz stworzyć taką przestrzeń – wystarczy znaleźć nieco miejsca i dobrze je zorganizować.

    spiż

    Kuchenny składzik na wymiar

    Coraz chętniej wracamy do rozwiązań, które sprawdzały się dawniej. Przypominamy sobie, jak przygotowywało się przetwory na zimę, sporządzamy zapasy żywności, sięgamy po naturalne przyprawy i dodatki. A gdyby tak do tego wszystkiego urządzić sobie przestrzeń, która nam to ułatwi?

    Domowa spiżarnia jest rozwiązaniem wprost idealnym! Taki pomysł wcale nie oznacza wielkiej rewolucji w mieszkaniu – wystarczy znaleźć nieco miejsca w zagraconej szafce lub zdecydować się na kuchnię wykonaną na zamówienie, aby zyskać tę bezcenną przestrzeń do stworzenia własnej, domowej spiżarni pełnej pyszności. Przy okazji możesz zrezygnować z innych mebli, takich jak wiszące szafki, zachowując w ten sposób estetyczne wykończenie kuchni.

    Wszystko pod ręką

    Podczas aranżowania domowej spiżarni należy mieć dobry plan – bez niego trudno będzie zapanować nad przestrzenią i tym, co się w niej znajdzie. Pamiętaj więc, aby w miejscu, które przeznaczysz do przechowywania żywności, znalazły się pojemne i zarazem wytrzymałe regały, na których staną dość ciężkie przecież słoje czy opakowania z żywnością.

    Aby domowa spiżarnia była funkcjonalna, powinna spełniać odpowiednie warunki do przechowywania żywności. Istotna będzie zatem właściwa wentylacja szafek. Wnętrze na dodatek musi być dość chłodne i ciemne.

    Pomocne okażą się specjalne zabudowane wnęki w systemie przesuwnym, które nie zajmują wiele miejsca, a przy okazji sprytnie ukrywają wszystko, co przechowujesz w spiżarni. Przydatne będą różnego typu skrzynki na warzywa lub owoce, kosze, słoje oraz inne praktyczne pojemniki. Już na etapie projektowania możesz zaplanować, jak rozmieścisz produkty spożywcze.

    Domowe klimaty

    Dobrze jest ustawiać żywność według obranego wcześniej klucza tak, aby makarony, kasze i ryże stały w jednym miejscu, a dżemy i inne domowe przetwory, w innym. Znacznie ułatwi to i zarazem przyspieszy przygotowywanie posiłków. Pamiętaj także o zachowaniu przestrzeni do przechowywania takich produktów, jak kartony z mlekiem, woda mineralna czy soki. Najlepiej znaleźć dla nich miejsce na dole szafki. Składzik tego typu to również znakomita przestrzeń do schowania akcesoriów lub małego sprzętu AGD. Kuchnia z pewnością na tym zyska!