Blaty z kwarcu to rozwiązanie coraz częściej spotykane w nowoczesnych kuchniach. Materiał wyróżnia nie tylko odporność na zarysowania czy wilgoć, ale także wykończenie przypominające elementy wykonane z marmuru. Dekoracja tego typu wpisze się zarówno w sielski domowy klimat, jak i we wnętrze zaprojektowane z przepychem.
W poszukiwaniu ciekawych, praktycznych rozwiązań coraz częściej można trafić na pomysły, które cechuje i wysoka jakość wykonania, i wytrzymałość. W tym przypadku mowa o blatach wykonanych z konglomeratów kwarcowych, będących połączeniem naturalnych tworzyw oraz nowoczesnych technologii. Znakomicie sprawdzają się w pomieszczeniach o sporej wilgotności, a zatem kuchniach i łazienkach, w których mogą cieszyć swym perfekcyjnym wyglądem.
Dlaczego warto postawić na kwarc?
Aspektów zachęcających do zamontowania blatu tego rodzaju jest naprawdę wiele, warto skupić się jednak na tych najistotniejszych. Tym, co bez wątpienia wyróżnia kwarc na tle innych rozwiązań, jest niezwykła trwałość na zarysowania oraz działanie wysokiej temperatury. Konglomerat świetnie radzi sobie również z nadmierną wilgocią – dzięki niskiej nasiąkliwości wody znakomicie nadaje się do montażu w każdej kuchni.
Wiele osób decyduje się na kwarcowy blat z jeszcze jednego ważnego powodu – materiał ten jest łatwy w obróbce, po której przybiera błyszczącą i miłą w dotyku powierzchnię. W ten sposób można uzyskać produkt idealnie dopasowany do potrzeb projektu oraz indywidualnych oczekiwań.
Szeroki wybór kolorów i tekstur to kolejna istotna zaleta takiego rozwiązania. Tworzywo przybiera przeróżne odcienie, które swoim wyglądem mogą przypominać użylenia charakterystyczne np. dla marmuru. To świetna informacja dla tych, którzy poszukują oryginalnego pomysłu na wystrój kuchni.
Jak dbać o blat?
Płyta wykonana z kwarcu to wybór na długie lata. W wyniku obróbki tworzywo zyskuje imponujące właściwości, ale mimo to warto należycie o nie dbać, aby zachowało nienaganny wygląd. Istotna w tej kwestii, jak w przypadku pozostałych kuchennych blatów, jest właściwa impregnacja. Dodatkowa warstwa ochronna zabezpieczy powierzchnię przed uszkodzeniami podczas pracy w kuchni, a także wpływem innych czynników, takich jak wysoka temperatura.
Należy pamiętać również o regularnym czyszczeniu zabrudzonej powierzchni. Wystarczy użyć do tego wilgotnej ścierki. Ważne, aby unikać stosowania chemicznych środków czystości, które mogą pozostawić po sobie nieestetycznie wyglądające ślady, a nawet zniszczyć strukturę płyty.