Kuchnia ma za zadanie przede wszystkim służyć przygotowywaniu posiłków. Wiemy jednak z doświadczenia, że w dzisiejszych czasach priorytetem jest funkcjonalność a łączenie kilku funkcji w jednym, stało się nieodłącznym elementem współczesności. W kuchni często spędza się czas również jedząc posiłki, rozmawiając z najbliższymi czy relaksując po dniu pracy. Zwłaszcza, jeśli tworzy spójną całość z salonem. I jak tu dopasować oświetlenie?
Bez względu na metraż, kuchnię można podzielić na poszczególne strefy, które wymagają nieco innego oświetlenia. Blat roboczy, zlewozmywak czy kuchenka to miejsca, z których korzysta się przygotowując potrawy. Bardzo ważna jest tu precyzja, dlatego tak duże znaczenie ma prawidłowe doświetlenie. Zwłaszcza, że najczęściej wspomniane przestrzenie są zlokalizowane przy ścianie i pod wiszącymi szafkami kuchennymi. Trudno sobie przecież wyobrazić filetowanie ryby, krojenie cebuli czy odmierzanie odpowiednich proporcji składników do ciasta w półmroku.
Tutaj niezastąpione będzie oświetlenie zadaniowe, zwane też funkcyjnym. W kuchni najczęściej montuje się je tuż pod górnymi szafkami. Dobrze sprawdzają się świetlówki liniowe i taśmy LED-owe. Dzięki temu oświetlenie będzie równomierne. Inną możliwością jest oświetlenie punktowe. W tym przypadku rozmieść oprawy co 40-60 cm.
Nie bez znaczenia jest ponadto natężenie i barwa światła. Do przygotowywania posiłków powinno być w możliwie naturalnej barwie. Dobrze sprawdzą się tutaj halogeny, świetlówki, LED-y, jednak zwróć uwagę na ich współczynnik oddawania barw (Ra). Optymalna wartość na 100-stopniowej podziałce oscyluje między 80-85. Inny, równie ważny parametr to temperatura barwowa światła (TC). Jednostką są tu stopnie Kelwina. Do 3300 K światło jest uznawane za białe ciepłe, powyżej tej wartości do 5300 K światło jest białe neutralne, natomiast temperatury przewyższające temperatury 5300 K są światłem białym i zimnym. Na potrzeby przygotowywania potraw w kuchni, najodpowiedniejsze będzie oświetlenie o temperaturze barwowej 4000 K. Pamiętaj jednak, że zbyt chłodna barwa światła sprawia, że jedzenie wygląda mniej apetycznie. Z tego względu w miejscu spożywania posiłków, trzeba zastosować już zupełnie inne rozwiązania. Ale o tym, w kolejnych artykułach.
Pozdrawiamy, Acerys.pl