Aranżując kuchnię trzeba zadbać nie tylko o meble kuchenne, dodatki i elementy wykończeniowe, ale również o funkcjonalność całego pomieszczenia. Chcąc, by wszystko było perfekcyjnie dopasowane, najlepiej poprosić o pomoc specjalistów. Jedną z kluczowych zasad jest zachowanie trójkąta roboczego.
W żadnej kuchni nie można obejść się bez zlewu, lodówki, piekarnika i kawałka blatu, a ich rozmieszczenie nigdy nie powinno być przypadkowe. Wspomniany trójkąt tworzą właśnie te elementy, a każdy z nich należy ulokować zgodnie z kolejnością wykonywania tych czynności – najpierw otwieramy lodówkę i wyjmujemy z niej produkty, później myjemy w zlewie, a po przygotowaniu ich na blacie – gotujemy lub pieczemy w piekarniku. Przy każdej z tych stref niewątpliwie przyda się trochę miejsca, dlatego zwykle umieszcza się między nimi blat. WAŻNE! Nigdy nie umieszcza się płyty grzewczej tak, by z prawej lub lewej strony graniczyła bezpośrednio ze ścianą. Takie rozwiązanie bardzo ogranicza komfort gotowania i patelnie lub inne garnki z dłuższą rączką mogą zwyczajnie się nie zmieścić. Dokładnie to samo tyczy się zlewu. Tutaj koniecznie zostaw miejsce na ociekacz do naczyń.
Planując remont kuchni już na samym początku należy dobrze zagospodarować całą przestrzeń. Oprócz ciekawego designu mebli kuchennych, Twojej uwadze nie może umknąć funkcjonalność. Dobrze rozplanowana przestrzeń i praktyczne rozwiązania mają kluczowe znaczenie dla komfortu użytkowania kuchni.
Pozdrawiamy, Acerys.pl