• Rodzaje blatów kuchennych cz. 2

    Blat jest w kuchni absolutnie niezastąpiony, ale chyba nikogo nie trzeba do tego przekonywać. Jednak zanim wybierze się ten jedyny i z pozoru najbardziej odpowiedni, warto zapoznać się z dostępnymi na rynku możliwościami. Zapraszamy na ciąg dalszy artykułu pt. Rodzaje blatów kuchennych.

    porto_glx_wl_eiche_pastis_g

    Blaty z drewna

    Materiał ten jest niewątpliwie ponad czasowy i pasuje do kuchni w każdym stylu. Choć wprowadza w kuchni bardzo ciepły, przyjemny klimat, niestety jest dość wymagający w utrzymaniu. Aby przez wiele lat zachować blat w dobrej kondycji należy o niego odpowiednio dbać. Drewno nie jest bowiem bardzo odporne na zarysowania, działanie wysokiej temperatury czy też plamy. Na takim blacie nie można sobie bowiem pozwolić na krojenie bez deski, a po wylanym czerwonym winie z pewnością zostanie ślad, podobnie jak po bezpośrednim kontakcie z gorącym garnkiem. Wspomniany materiał powinien również być chroniony przed wilgocią. Do wyboru mamy blaty z drewna klejonego bądź litego, przy czym te pierwsze są bardziej wytrzymałe i w odróżnieniu od litych desek, nie pękają, nie wypaczają się, a są przy tym równie piękne.

    Blaty z kamienia

    Blaty wykonane z kamienia naturalnego są zwykle droższe i wykonywane na zamówienie. Są natomiast trwałe, a ich jakość nie jest wątpliwa. Co więcej wybór wzorów i kolorystyki jest naprawdę duży. Najczęściej wykorzystuje się trawertyn, marmur i granit, przy czym ten ostatni charakteryzuje się największą wytrzymałością. Bardzo trudno go uszkodzić zarówno mechanicznie, jak przy pomocy środków spożywczych, chemicznych czy wody. Jest odporny na działanie wysokich temperatur i nie wymaga impregnacji. Łatwo go utrzymać w czystości i doskonale zdobi każdą kuchnię. Istnieje również możliwość wybrania różnorodnych krawędzi czy wykonania pochylni z rowkami, które bez trudu odprowadzą wodę z ociekających naczyń.

    Pozdrawiamy, Acerys.pl