• Podłoga w kuchni – alternatywy dla płytek ceramicznych

    Podłoga w kuchni pełni szczególnie ważną rolę, ponieważ musi być przygotowana i odporna na działanie różnych czynników. W końcu jest narażona na kontakt z wodą, uszkodzenia mechaniczne czy intensywne ścieranie. Jak zatem ją wykończyć, by efekt był trwały i niezawodny?

    W poprzednim artykule wspominaliśmy o wciąż najpopularniejszym materiale wykończeniowym na podłogi kuchenne, jakim są płytki ceramiczne. Jest to faktycznie dobre, sprawdzone rozwiązanie, ale czy jedyne?

    656

    Do dyspozycji mamy jeszcze kilka innych materiałów wykończeniowych, które dobrze sprawdzą się na podłodze kuchennej, a jednym z nich jest gres. Ten surowiec nie jest podatny na powstawanie trwałych plam i ma niską nasiąkliwość oraz wysoką odporność na ścieranie. Dla takiego przeznaczenia polecany jest gres szkliwowy i porcelanowy. Równie dobrze sprawdzi się w tej roli granit, wysoce odporny na ścieranie i wilgoć. Ciekawą propozycją, pasującą do nowoczesnych mebli kuchennych na wymiar jest łupek, piaskowiec lub nasz polski wapień. Ostatnimi czasy na popularności zyskuje ponadto trawertyn, który przy odpowiednim zabezpieczeniu, nie straci walorów estetycznych. Warte uwagi są konglomeraty granitowo-kwarcowe, dostępne w oryginalnej kolorystyce. Charakteryzujące się dużą odpornością i trwałością, a przy tym łatwo się je czyści. Występują w większych formatach i nie wymagają stosowania grubych spoin, dzięki czemu można uzyskać efekt jednolitej powierzchni.

    Żeby informacji o płytkach stało się zadość, trzeba jeszcze wspomnieć o fugach. Wśród niemieckich mebli kuchennych, najlepiej odnajdą się ciemne lub szare fugi. Jasna fuga jest bardziej podatna na zabrudzenia i w krótkim czasie może stać się nieestetyczna. Oprócz koloru szczególnie istotny jest rodzaj fugi. Do kuchni czy łazienki nie zaleca się fug cementowych, lecz epoksydowe, ponieważ są mniej podatne na zabrudzenia i wykruszanie. Co prawda są droższe i trudniejsze w nakładaniu, jednak dłużej posłużą bez szwanku.

    Podłogę w kuchni można również pokryć drewnem, jednak w tym celu najlepiej postawić na rodzime lub egzotyczne drewno lite. Duże deski lub mniejsze – parkietowe muszą zostać odpowiednio zaimpregnowane i pokryte środkiem do uszczelniania krawędzi. Dzięki temu woda nie będzie wnikała w i między deski. Alternatywę stanowią panele kilkukrotnie lakierowane.

    Pozdrawiamy, Acerys.pl