• Podłoga kuchenna – wybieramy płytki ceramiczne

    Kuchnia jest pomieszczeniem szczególnie narażonym na wilgoć, zabrudzenia i wysokie temperatury. Ze względu na swoje przeznaczenie, musi charakteryzować się szczególnie dużą odpornością na działanie czynników zewnętrznych i dotyczy to zarówno mebli kuchennych, jak i ścian czy podłogi. Tym razem skupimy się na tej ostatniej.

    Istniej wiele alternatyw, lecz wciąż płytki ceramiczne cieszą się największą popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest to materiał odporny na wilgoć, trwały, a przy tym łatwy w utrzymaniu i sprawiający dobre wrażenie wizualne.

    acryl_gl_cubanit_g

    Wybierając płytki podłogowe do kuchni szczególną uwagę należy zwrócić na klasę ścieralności. Ten parametr informuje o ich przeznaczeniu. Rzecz jasna im wyższa klasa ścieralności, tym lepiej. Zwłaszcza w pomieszczeniach, po których często się poruszamy. By dowiedzieć się jaką klasę ścieralności mają dane płytki, wystarczy poszukać parametru PEI. Skala jest czterostopniowa, przy czym 1 oznacza największą podatność na ścieranie a 4 – najmniejszą. Szukając dobrego materiału na podłogę PEI powinno wynosić minimum 3. Płytki o wartości PEI 1 są przeznaczone wyłącznie na ściany.

    Inną istotną wartością jest twardość płytek, określana skalą Mohsa. Ten parametr informuje o wytrzymałości na zarysowania. Jest to szczególne ważne w kuchni, ponieważ podłoga musi być przygotowana na amortyzowanie upadków ciężkich przedmiotów kuchennych. Dla płytek podłogowych w tym pomieszczeniu minimalna twardość powinna wynosić 5 w skali Mohsa.

    Warto ponadto przyjrzeć się wartości przypisanej symbolowi R, który dostarcza informacji o antypoślizgowości. W pomieszczeniach, w których jest duże prawdopodobieństwo kontaktu podłogi z wodą tj. kuchnia czy łazienka, koniecznie wybierz płytki z R8 lub więcej. Dzięki temu korzystanie z kuchni stanie się bezpieczniejsze, zwłaszcza, gdy w domu są małe dzieci.

    Pozdrawiamy, Acerys.pl