• Jak dbać o kamienne blaty?

    Dla uzyskania atrakcyjnego wykończenia decydujemy się na wybór naturalnych tworzyw, takich jak cegła, drewno, w szczególności zaś kamień, który prezentuje się znakomicie w nowoczesnych kuchniach. Pojawiają się jednak wątpliwości związane z tym, jak właściwie dbać o powierzchnię tego typu. Śpieszymy z odpowiedzią!

    riepino_loam_o

    Wymagająca wygoda

    Kamień to naturalny i bardzo wdzięczny materiał, który idealnie nadaje się do aranżacji kuchni. Należy do solidnie wykonanych i trwałych rozwiązań odpornych na wilgoć, promienie słoneczne oraz drobne uszkodzenia. Będzie służyć domownikom przez długie lata, ciesząc wzrok ponadczasową urodą i bogatą kolorystyką  – o ile właściwie o niego zadbasz.

    Kamienny blat może ulec uszkodzeniu, szczególnie jeśli nie wiesz, w jaki sposób dbać o powierzchnię. O ile w przypadku mniejszych mankamentów, takich jak zarysowania, istnieje szansa na ich usunięcie za pomocą polerowania, to niewłaściwie dobrane detergenty na trwałe zmienią wygląd blatu, pozostawiając na powierzchni nieestetyczne przebarwienia. Dbanie o kamień w kuchni nie jest skomplikowane. Wystarczy jedynie poznać kilka istotnych zasad i pamiętać o nich podczas codziennych porządków, aby blat prezentował się znakomicie przez bardzo długi czas.

    Jak dbać o kamienny blat?

    Używaj delikatnych środków myjących

    Do umycia kamiennego blatu nierzadko wystarczy jedynie szmatka zwilżona gorącą wodą. W ten sposób możesz łatwo usunąć zabrudzenia po pracy w kuchni. Do czyszczenia powierzchni tego typu zaleca się również specjalne środki przeznaczone wyłącznie do mycia blatów z kamienia (granitowych lub marmurowych).

    Nie używaj preparatów z kwasami i wybielaczami

    Wystrzegaj się produktów zawierających wybielacze oraz kwasy (w tym kwas cytrynowy i solny). Mogą pozbawić blat blasku, a nawet wpłynąć na zmianę koloru. Także stosowanie zwykłego płynu do naczyń lub płynu szyb pozostawia smugi i przebarwienia.

    Nie zapominaj o impregnacji

    Jeśli zdecydowałeś się w kuchni na kamienny blat pamiętaj, aby go zaimpregnować. Najlepiej zrobić tuż po montażu, a następnie powtarzać zabieg raz w roku. Impregnacja zabezpieczy powierzchnię przed oddziaływaniem czynników zewnętrznych mogących mieć wpływ na powstawanie przebarwień. Dodatkowa powłoka chroni m.in. przed wchłanianiem wody, tłuszczu oraz innych zanieczyszczeń.

    Regularnie przecieraj blat

    Właściwa pielęgnacja kamiennego blatu wymaga regularności. Tłuste lub mokre plamy nie pozostawią po sobie śladu, jeśli szybko je usuniesz. Dotyczy to nie tylko wody, ale także innych śladów po gotowaniu, takich jak sok z cytryny, wino czy oliwa.