Jak ostatnio wspominaliśmy, gotowanie ulubionych dań, to doskonała okazja do gimnastykowania swoich mięśni. Jeśli jednak na sport przeznaczasz osobno czas, a w kuchni nade wszystko cenisz sobie ergonomiczne i komfortowe rozwiązania – ten artykuł jest dla Ciebie.
Niewątpliwie przydatne jest wydzielenie stref w kuchni i ustawienie ich we właściwej kolejności. Mówi się o 5 strefach:
– strefa zapasów;
– strefa przechowywania;
– strefa zmywania;
– strefa przygotowywania;
– strefa gotowania i pieczenia.
Każda z nich pełni inne funkcje i nie sposób obejść się bez której z nich. Najbliżej wejścia do kuchni powinna znajdować się strefa, w której przechowuje się żywność. Takie jej ulokowanie pozwoli na sprawne wypakowanie zakupów. W skład tej strefy wchodzą przede wszystkim lodówka, zamrażarka i meble kuchenne. Oczywiście nie wszystkie, lecz wybrane szafki, szuflady czy regał na wino. Jeżeli dysponujemy spiżarnią, ta również zalicza się do strefy zapasów. W tym miejscu przechowuje się przede wszystkim produkty sypkie tj. kakao, mąkę, kawę, herbatę, płatki śniadaniowe, bakalie, makaron, ryż, kasze, cukier, sól, produkty gotowe oraz półprodukty. Ponadto właśnie tutaj powinny się znajdować wszystkie artykuły wymagające schłodzenia oraz mrożonki, napoje, słodycze i konserwy. Praktycznym i ciekawym rozwiązanie, które doskonale zdaje egzamin w omawianej strefie jest cargo, czyli rodzaj wąskiej, kilkupoziomowej szuflady. Co ciekawe jej boki mogą być zabudowane na różną wysokość lub tworzone wyłącznie przez metalową konstrukcję. Można tu przechowywać wszelkiego rodzaju butelki, słoiki, kartony z napojami, jak też inne produkty spożywcze.
Strefa zapasów to nie to samo, co strefa przechowywania. Choć każda z nich pełni rolę magazynu, ich zawartość jest zupełnie inna. Ale o tym już niebawem.
Pozdrawiamy i zachęcamy do regularnych odwiedzin bloga!